Boek 'Intussen op de kaap' (2008)







Theo de Waal is één van de jonge fotografen van kunstacademie St Joost. Hij doet mee aan het project Katendrecht en is te zien in het Breda's Museum.

Katendrecht, ook wel de Kaap genoemd, is een wijk van Rotterdam, op Zuid, deelgemeente Feijenoord, als een schiereiland gelegen tussen de Rijnhaven en Maashaven. De Kaap heeft een rijke geschiedenis. Vroeger bruiste het nachtleven hier rijkelijk en zorgde het havenleven voor veel vertier. In de kleurrijke wijk wonen ongeveer 4000 mensen, van wie meer dan de helft Surinamers, Antillianen, Chinezen en Kaapverdianen. Momenteel is de wijk volop in beweging. Allerlei nieuwe grote en kleine bedrijven worden gestart, er komt horeca, kunst en cultuur en er komt ook veel groen. Het centrale Deliplein is aangepakt en lijkt in niets meer op de verloederde vlakte van daarvoor.

Ieder jaar werkt een groep studenten van AKV - Sint Joost gedurende een periode van twee tot drie maanden aan een eigen project dat zich afspeelt op De Kaap. In individuele projecten onderzoeken zij het leven in dit bijzondere stuk van Rotterdam. Hoe verhouden de plannen voor de toekomst zich met de werkelijkheid van vandaag? Welke rol speelt de rijke geschiedenis in het heden? Wat zijn de verhalen van de bewoners die de geschiedenis meemaakten? Hoe staan zij tegenover de huidige ontwikkelingen?

Theo de Waal portretteerde de stamgasten van Café De Pijp, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Alles in het café ademt de sfeer van vroeger uit.